lencse curry
Főétel Gluténmentes Gyors Nyár Olajmentes Olcsó Ősz Receptek Szójamentes Tavasz Tél

Lencse curry – egyszerű vegán recept

Ha valami egyszerű, jó fűszeres étellel dobnád fel az étkezéseid, de a lencséről eddig csak a lencsefőzelék jutott eszedbe, akkor ez a recept neked való lesz. Barna lencséből készítettem, ami könnyebben beszerezhető, mint a vöröslencse és picivel olcsóbb is, de ne aggódj így is tökéletesen megállja majd a helyét!

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma (de ugyebár fokhagymából sosem lehet elég)
1 nagyobb paradicsom
250g lencse
1 csipet kömény (én római köményt használtam)
1 csapott teáskanál kurkuma (vigyázz, ha sokat raksz bele keserű lehet a végeredmény)
2 teáskanál currypor (én madras curry-vel készítettem)
1 csipet őrölt chili
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér (reszelhetsz bele frisset is!)
1 csipet mustármag
só, bors ízlés szerint

Az alaprecept variálható attól függően épp milyen zöldséggel tudod feldobni, nálam épp hánykolódott egy kisebb padlizsán és paprika, ezeket is belekockáztam. Ha van otthon növényi tejszíned krémesebbé teheted vele.

A hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítottam (ha nem akarsz olajat használni simán kis vízben is felteheted őket puhulni), majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomot (én itt dobáltam hozzá a padlizsánt és paprikát). Megsóztam majd hagytam őket kicsit ősszeérni, figyelve hogy ne égjenek le. Hozzáadtam a lencsét és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Én nem áztattam be előtte és így is hamar elkészült. Megszórtam a fűszerekkel (kömény, curry,kurkuma,chili,gyömbér,mustármag, bors) jól összekevertem és folyamatosan figyeltem, kell-e pótolni a vizet, amíg meg nem puhult a lencse. A csipet fahéjat a végén adtam hozzá.

Én rizst főztem hozzá, amit egy kevés kurkumával sárgává varázsoltam az esztétika kedvéért. :)