A tökmag viszonylag magas kalóriatartalmú magféle. A hagyományos, falusi konyhában inkább a tökmagolajat használják sűrűn.
Egészségre gyakorolt hatása
Magas a fehérje- és zsírtartalma is, többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3, omega-6 és omega-9), esszenciális zsírsavakban és rostokban is gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát-tartalma. Tartalmaz nagy mennyiségben magnéziumot, káliumot, és E-, F-, B1- és B2-, D-vitamint, alfa- és béta-tokoferolt, valamint a szelént, cinket és rezet is.
A tökmag rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, vértisztító hatású, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Férfiaknak különösen javasolt a szedése, mert segíti megelőzni és kezelni a prosztatát érintő megbetegedéseket (gyulladás, megnagyobbodás, daganat). Ezen kívül méregtelenítő, és sebgyógyító hatása is ismert.
Használata
Sokoldalú alapanyag, nyersen, pirítva vagy sózva közvetlenül is fogyasztható, de ételek kiegészítésére is nagyszerűen alkalmas. Krémlevesekbe betétként, péksütemények, müzlik, kásák gazdagítására is használható. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A tökmag illatos fűszere lehet a salátáinknak is.