tökmag
Alapanyagok Magvak

Tökmag

A tökmag viszonylag magas kalóriatartalmú magféle. A hagyományos, falusi konyhában inkább a tökmagolajat használják sűrűn.

Egészségre gyakorolt hatása

Magas a fehérje- és zsírtartalma is, többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3, omega-6 és omega-9), esszenciális zsírsavakban és rostokban is gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát-tartalma. Tartalmaz nagy mennyiségben magnéziumot, káliumot, és E-, F-, B1- és B2-, D-vitamint, alfa- és béta-tokoferolt, valamint a szelént, cinket és rezet is.

A tökmag rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, vértisztító hatású, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Férfiaknak különösen javasolt a szedése, mert segíti megelőzni és kezelni a prosztatát érintő megbetegedéseket (gyulladás, megnagyobbodás, daganat). Ezen kívül méregtelenítő, és sebgyógyító hatása is ismert.

 

Használata

Sokoldalú alapanyag, nyersen, pirítva vagy sózva közvetlenül is fogyasztható, de ételek kiegészítésére is nagyszerűen alkalmas. Krémlevesekbe betétként, péksütemények, müzlik, kásák gazdagítására is használható. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A tökmag illatos fűszere lehet a salátáinknak is.

 

Vedd meg itt

Tökmagos receptek

Nyers, egészséges, cukormentes szaloncukor vagy energiabonbon

(nyers vegán, paleo, gluténmentes) Hozzávalók (kb. 3 kg-hoz): 1 kg friss királydatolya kimagozva (arab üzletekben kapható) 400 g mazsola beáztatva, lecsepegtetve 1-1,5 kg mandula, kesudió, törökmogyoró vegyesen 10 dkg kókuszpehely aszalt gyömbér napraforgómag tökmag goji bogyó tört kakaóbab nyers kakaópor vagy kb. 6 tábla nyers étcsokoládé   A hozzávalókat kis adagokban, erős botmixerrel dolgozzuk el. Maradhatnak […]