amaránt
Alapanyagok Gabonák

Amaránt

Az amaránt egy gluténmentes álgabonaféle, melyet már az aztékok és inkák is használtak.

Egészségre gyakorolt hatása

Hatása kedvező például a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav-, vas-, és rosttartalma magas.

Ásványi anyagok közül a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma jelentős, emellett a B2-, B6-vitaminból is jelentős mennyiséget tartalmaz.

 

Használata

A sárga héjú fajta a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, puffasztott formában boltban is kapható. Ezt müzlibe, süteménybe tehetjük. Lisztjét elsősorban más lisztekkel keverve alkalmazzuk! Az amaránt főzése viszonylag sokáig tart, akár egy órába is telhet, mire a magocskák méretük duplájára duzzadnak. Töltelékekbe, más köretekbe, süteményekbe keverve édesen és sósan is használhatjuk.

 

Vedd meg itt:

Puffasztott amaránt – ZöldPolc