Az amaránt egy gluténmentes álgabonaféle, melyet már az aztékok és inkák is használtak.
Egészségre gyakorolt hatása
Hatása kedvező például a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav-, vas-, és rosttartalma magas.
Ásványi anyagok közül a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma jelentős, emellett a B2-, B6-vitaminból is jelentős mennyiséget tartalmaz.
Használata
A sárga héjú fajta a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, puffasztott formában boltban is kapható. Ezt müzlibe, süteménybe tehetjük. Lisztjét elsősorban más lisztekkel keverve alkalmazzuk! Az amaránt főzése viszonylag sokáig tart, akár egy órába is telhet, mire a magocskák méretük duplájára duzzadnak. Töltelékekbe, más köretekbe, süteményekbe keverve édesen és sósan is használhatjuk.