Igazi sztár a szuperételek (superfoodok) között a quinoa, ez a gluténmentes gabonaféle. Nem nélkülözhetetlen összetevője a vegán konyhának, de tápanyag- és vitamintartalma figyelemre méltó.
Egészségre gyakorolt hatása
Magas fehérjetartalmú gabonaféle, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Rengeteg fontos tápanyag található meg benne: B-vitaminok (B1, B2, B3), C-, E-vitamin és ß–karotin. Utóbbi három hozzájárul a szabad gyökök hatástalanításához, így sportolók számára is ajánlott. Emellett a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, foszforban és cinket is tartalmaz. A csontritkulás megelőzésében, kezelésében is használható.
Használata
A quinoa íze semleges, így édes és sós ételekben egyaránt használható. Lehet belőle köret, kása, töltelék, levesbetét vagy desszert, tehetjük müzlibe, salátába, ezek mellett pedig gyakorlatilag bármi készíthető belőle, ami rizsből.
Főzés előtt minden esetben mossuk meg alaposan, hogy eltávolítsuk a külsején lévő szaponinos, keserű réteget! Fél csésze quinoához adjunk egy csésze vizet (tehát kétszeres mennyiségű hideg vízbe tegyük) és főzzük fedő alatt 10-15 percig, ízlésünk szerint sózzuk, fűszerezzük.
Vedd meg itt: