Az árpa, más néven gersli változatosan felhasználható gabonaféle. Számos pozitív egészségügyi hatása van, és feldobhatjuk vele mindennapi étkezésünket.
Egészségre gyakorolt hatása
Az árpa növényi rostokban gazdag, rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szellemi és a fizikai teljesítményre magas B-vitamin, kálium- és magnéziumtartalma miatt. Erősíti, és egyben nyugtatja idegrendszerünket. Vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet, a benne található E-vitamin pedig többek között a bőr megújulásában is fontos szerepet játszik. Ezek mellett kalciumtartalma is jelentős.
Használata
Az árpa leginkább hántolatlanul, hőkezelve fogyasztható, így a legmagasabb a tápértéke. A magokat főzés előtt áztassuk be egy éjszakára. Főzni alacsony fokozaton ugyanabban a vízben célszerű, nagyjából 30 percig. Főzés után 100-120 fokos sütőben hagyjuk dagadni 30-60 percig. Lágy víz használatával (szénsavmentes ásványvíz, szűrt víz), jelentősen lerövidíthető a főzési idő.
Fogyasztható levesbetétként is. Ehhez a magokat lábasban vagy serpenyőben kell megpörkölni, illetve sütőben nagyobb mennyiségben is megpirítható, ez után főzzük meg. Csíráztatható, csírája még több értékes tápanyagot tartalmaz.