árpa
Alapanyagok Gabonák

Árpa (gersli)

Az árpa, más néven gersli változatosan felhasználható gabonaféle. Számos pozitív egészségügyi hatása van, és feldobhatjuk vele mindennapi étkezésünket.

Egészségre gyakorolt hatása

Az árpa növényi rostokban gazdag, rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szellemi és a fizikai teljesítményre magas B-vitamin, kálium- és magnéziumtartalma miatt. Erősíti, és egyben nyugtatja idegrendszerünket. Vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet, a benne található E-vitamin pedig többek között a bőr megújulásában is fontos szerepet játszik. Ezek mellett kalciumtartalma is jelentős.

 

Használata

Az árpa leginkább hántolatlanul, hőkezelve fogyasztható, így a legmagasabb a tápértéke. A magokat főzés előtt áztassuk be egy éjszakára. Főzni alacsony fokozaton ugyanabban a vízben célszerű, nagyjából 30 percig. Főzés után 100-120 fokos sütőben hagyjuk dagadni 30-60 percig. Lágy víz használatával (szénsavmentes ásványvíz, szűrt víz), jelentősen lerövidíthető a főzési idő.

Fogyasztható levesbetétként is. Ehhez a magokat lábasban vagy serpenyőben kell megpörkölni, illetve sütőben nagyobb mennyiségben is megpirítható, ez után főzzük meg. Csíráztatható, csírája még több értékes tápanyagot tartalmaz.