vegán lencseleves
Cukormentes Gluténmentes Gyors Leves Magyaros Nyár Olajmentes Olcsó Ősz Receptek Szójamentes Tavasz Tél

Vegán lencseleves

A lencseleves egy könnyen vegánosítható, közkedvelt, tápláló étel. Nem kellenek hozzá különleges hozzávalók, csak lencse, zöldségek és fűszerek.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 sárgarépa
1 kisebb fehérrépa vagy paszternák
1 normál méretű konzerv lencse
ecet ízlés szerint

bors
petrezselyem
majoránna
szerecsendió
lestyán
őrölt babérlevél
mustármag

A fűszerek közül kihagyhatjuk azt, amelyik éppen nincs otthon, de a zöldfűszerekből (petrezselyem, majoránna, lestyán) használjunk bátran, 1-1 teáskanálnyi mennyiséget nyugodtan. Akinek nagyon hiányzik belőle a füstölt íz, bioboltokban kapható folyékony füstöt, vagy nagyáruházakban és bioboltokban kapható füstölt paprikát adhat hozzá.

A hagymát, fokhagymát, répákat megmossuk, meghámozzuk, feldaraboljuk. A paradicsomot is megmossuk és feldaraboljuk. Feltesszük főzni közepes lángon, fedő alatt annyi vízben, ami legalább egy ujjnyira ellepi. Sózzuk meg és tegyük bele a fűszereket.

Levesek esetén én mindig túlsózom ebben az állapotban, mert így a só átjárja a zöldségeket, és ízletesek lesznek, miközben a főzőlé is átveszi az ízeket.

Mikor már bele tudjuk szúrni a villát a répába, hozzáadjuk a lencsekonzervet lével együtt, és felhígítjuk a végleges mennyiségre. Kóstolgassuk közben, hogy beállítsuk a leves sósságát. Ha sótlan, természetesen sózzuk meg.

Tálaláskor ecetet, esetleg vegán tejfölt/tejszínhelyetesítőt adhatunk hozzá ízlés szerint.