bulgursaláta
Alapanyagok Gabonák

Bulgur

A bulgur egy előfőzött búzatöret, mely különböző méretekben kapható, illetve barna verzió is létezik belőle. Valamivel drágább, mint a rizs, de ugyanolyan változatosan használható, elkészítése pedig egyszerű, és feldobhatjuk vele a mindennapi étkezést.

Egészségre gyakorolt hatása

A többi gabonához hasonlóan a bulgur B1-, B2-, B6-, és E-vitaminban gazdag, magas a rosttartalma, így segíti az emésztést. Fogyasztása előnyösebb, mint a búzafehérlisztből készült termékeké (pl. tészta), mert utóbbiakből a finomítással eltűnnek a felsorolt hasznos összetevők.

 

Használata

Étrendünk változatosabbá tételére, gyors és finom köretek, saláták elkészítésére nagyon jól alkalmazható. Mivel elő van főzve, elég forró vízzel kell felönteni, és pár percig főzni, míg beissza a folyadékot. Különféle méretekben kapható, a csomagoláson általában találunk elkészítési útmutatót, melyben leírják az adott méretre vonatkozó folyadékmennyiséget és párolási időt.

Isteni főtt, sült és nyers zöldségekkel, de édesen is ehetjük: pl. kókusztejjel és cukorral főzve.