rakott kelkáposzta - vegán
Cukormentes Főétel Gluténmentes Magyaros Olajmentes Olcsó Receptek

Kölestúróval rakott kelkáposzta – vegán recept

Egy egyszerű, olcsó, és nagyon finom főétel a rakott kelkáposzta: ebben nincs semmilyen húst helyettesítő anyag, inkább túróra hasonlít a kölesből készült réteg.

Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta
2 dl köles
1 kisebb vöröshagyma
2 pohár vegán tejföl (vagy szójajoghurt)
2 dl. édesítetlen növényi tej
1 kávéskanál kapor (ha szereted)
2 gerezd fokhagyma

pici olaj a tepsi kiolajozásához
növényi sajt (opcionális)

A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, hogy még roppanós legyen. A vöröshagymát felkarikázva, pici sóval, vízzel, alacsony lángon, fedő alatt megpároljuk egy tapadásmentes serpenyőben.

A kölest a növényi tejjel, sóval, kaporral, a fokhagymanyomón átnyomott fokgagymával, és még 4 dl vízzel készre főzzük. (Háromszoros legyen a folyadékmennyiség a köles mennyiségéhez képest.)

A kiolajozott tepsit a párolt hagymával, főtt kölessel, vegán tejföllel, kelkáposztával rétegezzük, a tetejére mehet növényi sajt, de nem muszáj. Sütőben kb 200 fokon pirosra sütjük.

Vegán tejfölből jelenleg a Dr. Oetker tejföle az egyetlen opció Magyarországon, Aldiban, Auchanban általában kapható, de más nagy és közepes áruházakban, bioboltokban is fellelhető.